Párky z masa

Hra na schovávanou

Když něco nevím, tak se nestydím zeptat odborníka, to je taková moje zvláštnost. Takže když na mě dojde řada u pultu s uzeninami v té prodejně, která je našemu domu nejblíže, přátelsky se prodavačky dotážu, které párky z jejich nabídky jsou nejlepší. Ta dobrá žena nezaváhá ani na vteřinu: „Tady ty Eso párečky z krůtího masa, to si lidi pochvalujou!“

Jsem člověk důvěřivý, ale označení Eso mě nutí zbystřit – snad kromě Eso Rimmera jde většinou o kamufláž něčeho strašného. Takže svůj dotaz upřesňuji a prodavačce vysvětluji, že bych chtěl párky, v nichž je nejvíc masa. Očima jí proběhne záblesk poznání. „Jo z masa? Tak ty máme vzadu, já vám je přinesu, moment.“ Fronta za mnou jako jeden muž netrpělivě přešlápne.

Za pár chvil je prodavačka zpátky. „Opravdu je chcete? Voni jsou trochu dražší,“ ujišťuje se. Asi čeká, že začnu zjišťovat detaily a pak si nákup rozmyslím, ale to je na špatné adrese – jednak tvrdím, že na cenu se ptá jen ten, kdo na to nemá, a jednak prostě chci párky z masa. Takže mávnu rukou, že je to přece jedno, fronta za mnou jako jeden muž něco zahuhlá a já si spokojeně odnáším párky za lidovou cenu 197 Kč za kilo.

Nebudu vás napínat, byly výborné. V krátké době už druhá skvělá párková zkušenost (ta první byla, když mi soused přivezl párky z pražského řeznictví Hudera). Takže si myslím, že české uzenářství se začíná dávat do pořádku. Ale co mě zaráží, je fakt, že se to nejlepší zboží schovává vzadu. Že není hrdě vystaveno, i s cenovkou. Že kdybych se nevyptával, dostanu masokostní moučku se sojou.

Co to má za smysl? Snad aby lidé nezískali pocit, že v daném obchodě je draho? Aby nevypukly sociální bouře? Vždyť snad už čím dál víc lidí dává jasně najevo, že si za kvalitní jídlo rádi připlatí, ne? Samé otázky, na které neznám odpověď.

Od vás nečekám zodpovězení, ale tipy na další skvělé řezníky a uzenáře v Praze a blízkém okolí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Přelomové texty a jeho autorem je lobo. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

9 thoughts on “Párky z masa

  1. Ja jsem to vyresil tak, ze si tyto produkty delam doma. Zacalo to sunkou (dusenou), guanciale (suseny lalok)… parky a klobasy budou nasledovat, az se postavi udirna :)

  2. Čtení o přístupu trhu (a obchodníků) k jídlu u nás je jedno z nejsmutnějších čtení. Já už párek neměl asi půlrok, doma v ledničce už se nevyskytly nejmíň rok. Párky z masa závidím, leč jezdit pro ně do Prahy je mírně řečeno dost špatným nápadem:-(
    Chystám se to řešit obdobně jako kolega nade mnou – homemade. Ovšem na rozdíl od něj, já už udírnu mám:-)

  3. Milanek: hlásím se jako betatester! pokud tedy takovou pozici může zastávat alfasamec…
    Sejra: neříkej, že někde u vás v okolí se poctivý soukromník nenajde:-)

  4. Davelské, míněno z toho lokálního uzenářství opravdu v Davli, protože v Praze mi přijde, že se pod nálepku „davelské“ se většinou schová i daleko širší sortiment, akční sójáky z tesca nevyjímaje…

    Jen když jsme naposled projížděli, tak nás štrůdl lidí až před vchodem donutil nákupy s nasraným batoletem přikurtovaným v sedačce poněkud přehodnotit; tak snad to není jen virální marketing, ale pořádný maso!

  5. Lobo, poctivý prodejce tady byl, konkurence na něj tak často posílala různé kontroly, až to zabalil. Druhý ze začátku dělal buřty poctivé, ale když zjistil, že to nikdo nekoupí, protože buřty za 130,- přišly lidem drahé, začal dělat buřty za 70,- a ty jsou, můžeš hádat jaké:-((((
    A v Plzni o nikom nevím.

  6. Sejra: tak to je nejsmutnější komentář, co jsem tu kdy četl!

  7. Tak takové prvenství – nejsmutnější komentář – bych věru snad ani nechtěl mít. Raději bych ty párky:-)

  8. Když chci mít jistotu, že je v tom maso, tak raději rovnou koupím flákotu. Přeskočím tím i nakládací sůl (sanytr), kterou cpou do většiny uzenin aj hnusárničky. Soukromníci sanytr aj. chemické popoháněče nahrazují pravou solí skoro jen pro sebe, protože ta prosoluje a nakládá pomaleji a kolikrát ani neproleze uzeninu turch – zbyde růžovější střed a lidi mrmlaj. Toliko má smutná zkušenost. Tak to raději nekupuju, a když jo, malé to nedávám, pro ni jen flákoty viditelně pouze masové. Tuhle jsem dostala nějakou výběrovou šunku v konzervě – a šup, s glutamanem sodným. Takže tu otevřeme jedině, až bude malá spát, aby nechtěla kousek. Smutnej glutamanovej příběh..

  9. nejlepší jsou učňovské, tam by měl být podíl učňů nejméně 70%, zbytek je kostní moučka z Jaroslava Moučky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>