Nejlepší oběd všech dob

Parmezán not included

Doby, kdy jsem v bázni boží obědval dva rohlíky a deset deka pálivého salátu Rumcajs, jistě měly své kouzlo, ale naštěstí jsou již vzdálenou minulostí. A jelikož v současné době mám obědovou pauzu z obou stran ohraničenou vysokým pracovním nasazením a tvorbou kapitalistických hodnot, dávám si záležet, abych si z hlavního jídla dne udělal co nejlepší zážitek.

S kolegy jsme dnešek zasvětili slavnostnímu předvánočnímu obídku. Po mučivé agónii výběru jsme se konečně shodli na lokalitě a vyrazili vstříc domácí italské kuchyni. A byť by jistě bylo stylovější do daného podniku dorazit řekněme
Overfinchem, v předtuše střídmé konzumace alkoholu jsme zvolili tramway.

Což byla skvělá volba: Zavěšeni na mastné tyči jsme hovořili o svých velkolepých plánech a starostech takovým způsobem, až se k nám vyčítavě obrátil umolousaný mužík v zeleném kulichu a s taškou starých novin a prohlásil: Jen se moc nebavte, pánové, jednou taky o všechno přijdete!

Zmateni tímto hlasem lidu (šlo snad o jinotaj na situaci po případném volebním vítězství ČSSD?) jsme zavrtěli hlavami a jako jeden muž vystoupili, protože italský restaurant byl na dosah.

Následovalo něco na způsob nebe: Čistý a útulný a nezakouřený interiér s několika málo stoly. Obsluha, která co do příjemnosti prostě nemá v Česku konkurenci. Výborný hovězí vývar, v němž bylo víc masa, než v řadě masových pokrmů v jiných restaurací. Víno, vybrané světáckým kolegou Jiřím, které se na jazyku měnilo v hedvábí. Hlavní chod jsme pojali každý jinak, nicméně mohu zodpovědně prohlásit, že šlo o zdaleka nejlepší rizoto, jaké jsem kdy jedl. Domácí tiramissu a k němu picollo jako milá tečka. A sice opakováním superlativ riskuji jejich devalvaci, ale celkově vzato šlo opravdu o nejlepší pracovní oběd hodně dlouhé doby, spíše všech dob.

Milá příhoda: Světák Jiří si coby hlavní chod dal něco, co bylo složeno z mořských potvor. Poté, co mu servírka jídlo donesla, zdvořile (a italsky) požádal o parmezán. Servírka (ač ne nějak hezká, ale mimořádně sympatická) rázně zavrtěla hlavou a češtinou se sicilským přízvukem začala vysvětlovat, že dávat parmezán na něco takového by byla svatokrádež a že nám ho prostě nepřinese, protože to už bychom si rovnou mohli objednat kečup.

Světák Jiří nakonec uznal svůj omyl a jídlo si vychutnal i bez sýra. Nicméně personál si jej už navždy zapamatoval – pokaždé, když nám na stůl něco přinášeli, něco dolévali nebo se jen tak stavili na zdvořilý pokec, neopomněli do své promluvy vmísit slovo Parmezán. A tak to má být, prohřešky podobného typu se prostě neodpouštějí.

Mimochodem, jméno toho výtečného podniku vám neřeknu, protože už takhle je tam málo místa. A já tam chci co nejdřív vzít F. na něco bezdůvodně slavnostního.

Příspěvek byl publikován v rubrice Přelomové texty a jeho autorem je lobo. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

13 thoughts on “Nejlepší oběd všech dob

  1. to moh bejt v podstatě jen jeden podnik, tipuju že na vinohradech. jdu ti to tam zasednout :)

  2. týna: Vinohrady jsou obecně dobrá volba, ale ne v tomto případě:-)

  3. muž k životnému šťastiu potrebuje tri veci: dobre si zaprcať, výtečne sa najesť a pohodovo sa vykadiť. Ovšemže nie všetko naráz – 20-ročný mladík uprednostní šuk, muž zrelého veku básni o jedle a staříkovi na sklonku života stačí to posledné…
    A tak varovne dvíham prst a pýtam sa, o čom bude tento blog za 15-20 rokov?
    (princíp mužského šťastia mi kedysi ozrejmila babička. Zvláštne, kde sa s jeho prejavom všade nestretnem…)

  4. ďobo: o tom posledním tématu můžeme klidně začít i dřív, chceš-li:-)

  5. tipuju Vršovice, tak kolem Buhlarské. Sice nevím, že by tam obsluhovala sicilka, ale sympatická servírka tam je rozhodně a je to jednoznačně skvělá domácí italská kuchyně.

  6. že vy jste si během oběda zajeli do benátek ? (nad jizerou)….

  7. kulida: tam už jsme taky jednou byli a bylo to super, nicméně výše popsaný restaurant byl podle mě ještě lepší!
    baryk: Benátky jsou na prd, jakékoliv:-)
    Daves: ne, ale díky za tip!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>