Pivní míchačka

Osudem smýkán za sudem

Neplánoval jsem to, ale stalo se – během skrz naskrz krásné neděle jsem v rozmezí několika málo hodin do svého žaludku dopravil několik piv. Na tom by nebylo nic zas tak zvláštního, ovšem za nanejvýš zlověstný považuji fakt, že šlo o piva pěti (!) různých značek. Výsledek byl předvídatelný, ale s tím nechci tento jinak krásný blog zaplynovat…tedy zaplňovat.

Ona směska mě ale přinutila zamyslet se nad tím, co se v Česku aka národě pivařů pije. Pojďme si můj včerejší den zrekonstruovat:

Kozel 11 – jedno rychlé v zahradním restaurantu během dopolední vycházky s Horstem. Dlouhá léta jsem Kozlem pohrdal, nicméně v poslední době ho čím dál častěji beru na milost a na dvou místech si ho dokonce dávám vysloveně s oblibou. I včera mi chutnal.

Krušovice Mušketýr – na maloměstě jsme Krušovicemi odkojeni, takže je prostě pijeme. Činili jsme tak i včera během oběda s kamarádem-sklářem. Kvůli citovému vztahu k nim nemohu hodnotit nezaujatě, ale když se budu snažit o objektivitu, musím konstatovat, že nic moc extra to nebylo. Celkem dokážu pochopit, že Krušky nemají po republice valnou pověst.

Plzeň 12 – když jsme s F. jeli na masáže do wellness centra v sousední vísce, z nabídky občerstvení jsem zvolil jednu plzeňskou plechovku, protože nic lepšího se nenabízelo. Pivo bylo sterilní a nudné a jeho jedinou kvalitou byl správný stupeň vychlazení. Obecně vzato Plzeň nemám moc rád – respektive, dát si jednu nebo dvě na žízeň je docela ok, ale celý večer se to pít nedá.

Gambrinus 10 – dobře víte, jaký mám ke Gambrinusu vztah. Negativní. Vlastně (a příznivce multikulti teď prosím, aby se zhluboka nadýchli) je to takový cikán mezi pivy. Mají ho všude; kde ho nemají, tam ho budou brzy mít, vysloveně dobrý je jen v menšině případů, a lidi se na něj bojí nadávat, protože se to vlastně tak nějak nesluší. Na návštěvě u bratra Jendy byl čepován z PETky – a žádný výrazný dojem nezanechal.

Starobrno 11 – Taktéž u bratra Jendy, taktéž z PETky, když předchozí značka došla. Starobrněnskou jedenáctku mám v oblibě a při cestách za vyženěným moravským příbuzenstvem se mi jí hojně dostává, čemuž jsem rád. Rád jsem tomu byl i včera.

Když jsem si večer tento pivní příděl rekapituloval, nebyl jsem potěšen. Z hlediska gurmánského to totiž byla poněkud nuda. Proč jen jsem neměl po ruce třeboňskou dvanáctku, černohorskou jedenáctku, belgickou osmnáctku, nějaký bavorský weissbier nebo prostě a jednoduše Guinness?

Udělalo se mi tak smutno, že jsem se šel podívat do lednice. Našel jsem tam plechovkový Staropramen 10. A nedal jsem si ho.

Příspěvek byl publikován v rubrice Přelomové texty a jeho autorem je lobo. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

22 thoughts on “Pivní míchačka

  1. nejhorší je Hubertus 10.. je to usain bolt mezi pivy. po ničem jiném se tak rychle neběhá..

  2. ninja: ninjové pijí pivo? vida:-)
    partiovka: to mohu potvrdit, spotřeba této komodity v naší domácnosti nekontrolovatelně narůstá:-)
    baryk: tvoje zkušenosti opět ční nad mými!

  3. Jestli zas někdy přijedeš na Moravu, dej si nepasterizovaného Dudáka. Byla jsem VELMI příjemně překvapena.

  4. Dudák, a na Moravě? Božínku… to zní tak hrozně… strakonicky!

  5. On JE ze Strakonic, ale kdoví proč ho čepují v Brně v hospodě vedle našeho baráku:) Víš jaká je bašta mít to na pivo přesně dvaapadesát vteřin a ještě do nekuřácké hospody?

  6. lobo: pijí a rádi
    squire: Dudák, Brno, nekuřácká restaurace – tomu říkám zajímavá kombinace. Co je to za podnik prosím?

  7. squire: Dudáka jsem ještě nepil, ale před mnoha lety jsem z jedné hospody ukradl půllitr s jeho logem:-) ale díky za tip, pokud bude šance, ozkouším!

  8. Plzeňské pivo – tragédie. Ale plzeňský minipivovar Purkmistr vyrábí mimo jiné i Pivo Písař, což je svrchně kvašené pšeničné pivo bavorského typu (prostě "vejsbír") které nemá chybu pražádnou.
    A vůbec je většinou produkce malých lokálních pivovarů chutnější naž europivo z mega pivovarů:-))

  9. Neda mi to opet nezminit Bernarda Svestku, krale krale pivnich atrap! A samozrejme meho dlouhodobeho viteze Hoegaarden s platkem limetky…

  10. Sejra: píšu si – Písař! europivo je samozřejmě zločinem na spotřebitelích:-)
    psice: pryč se Švestkou, dosud to tu byla naprosto racionální diskuse:-))

  11. ninja: Jmenuje se to Hluchá zmije a nachází se to v Černých Polích. Dudáka čepují pasterizovaného i nepasterizovaného. A až odtamtud půjdeš a napadlo by tě, že ty okna vedlejšího baráku jsou tak strašně nízko nad chodníkem, tak ne abys mi vlezl do pokoje!:-D

  12. Když jsem ještě bydlela v Praze na Chodově, v jednom nonstopu tam čepovali Krušovice tak neuvěřitelně hnusné, že jsme si je dávali na vystřízlivění. Bez přehánění to byl (i na obecnou míru Krušovic) takový hnus, že se nám kroutili aj palce u noh.

  13. Krušovice, Gambrinus a Plzeň nemusím…ale vyzdvihla bych ještě moravský Radegast 10, ten já ráda :) a ještě Ferdinanda, k dostání v Hradci :)

  14. jo a taky jsem ho měla v Praze…(Ferdinanda)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>