Tajemství jarního závitku

Škoda, že už (asi) nežije Agatha Christie…
Tak schválně: Už jste se někdy utkali s bestií jménem jarní závitek? Vyskytuje se převážně v čínských bufetech, její cena bývá nevysoká a její složení skoro vždycky stejné: Nějaké to zelí, mrkev, pár kousků čehosi, co se marně snaží tvářit jako mleté maso, to vše zabalené do těsta a nacucané tím nejlevnějším olejem. Nevím, co je na této směsi jarního, ale Asiaté byli vždycky poeticky zdatní.

V životě jsem jarní závitek pozřel při asi pěti nebo šesti příležitostech a potřebuju vás upřímný názor: Už jste někdy jedli nějaký, který by vám opravdu chutnal? Který jste dojedli a posedla vás touha objednat si další? Já, přiznávám, jsem na tom vždy byl spíše opačně. Naposledy dnes: Oč byl závitek větší, o to byl i horší. A velký byl spíše nadstandardně.
To máte totiž tak: Jako některé muže občas zláká volání dálek či touha po něčem neznámém, já se dnes upnul na myšlenku, že se dojdu naobědvat k Číňanům, které jsem pravidelně navštěvovával v době vysokoškolských studií. Bohužel tam bylo plno. Ale já toto varování osudu vzal na lehkou váhu, našel jsem další nejbližší Číňany a bez bázně, hany a samohany hrdě vstoupil.

A jsme u další čínské záhady. Dobře si pamatuji, jak se tu kdysi začaly objevovat první levné čínské bufety. Všímal jsem si tehdy, že velká část návštěvníků si dává kung-pao s rýží, i když na výběr bylo vždy ze sedmdesáti dalších jídel. Dávalo to smysl – slovo kung-pao asi většina lidí zná, a tak se ho v exoticky znějící nabídce chytli jako záchranného pásu. Ostatně já při své první návštěvě Číňanů kdysi udělal přesně totéž.

Gastronomické módní trendy se ale posunuly (už se blížíme k té záhadě, nebojte). V poslední době získaly navrch nudle. Dnes jsem si to znovu potvrdil: Dal jsem si nudle. Ehm. Vedle mne si přisedl cizí muž – a dal si nudle. Začal jsem si víc všímat toho, co pidiaturní Číňanka nosila z kuchyně. A coby milovník suché řeči čísel jsem zaznamenal, že po dobu mé přítomnosti nesla šestnáct jídel. Z nich bylo jedenáct s nudlemi. Na jídelním lístku bylo přitom jídel pětašedesát, z toho čtyři s nudlemi.

A jsme u toho. Proč nudle vítězí nad rýží? Děje se toto jen v Česku nebo i jiných kulturách? Nebylo by vhodné podchytit tento trend a investovat do akcií nějaké nudlovny, popřípadě nudlárny?

Táži se vás a čekám odpovědi.

Příspěvek byl publikován v rubrice Přelomové texty a jeho autorem je lobo. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

24 thoughts on “Tajemství jarního závitku

  1. Hodně dobré ……..…. myslím, povídání, ne závitky! Ale k dotazu. Čínské nudle jsou podle mne favorizovány díky obezitologické osvětě proto, že jsou údajně méně kalorické než rýže.
    Jiná věc: Nemám nic proti občasné čínské kuchyni, leč závitky jsem si dosud nikdy nedal. Nenašel jsem odvahu /x/.
    x) Zjišťuji, že jsem měl více štěstí, než rozumu, aneb, "Když je štěstí unavené, tak sedne i …..".

  2. idol: že by lidé dali na dietology? v Česku? každopádně život bez závitků ti závidím:-)

  3. Ano! Na jeden závitek, co mi chutnal a chtěla jsem další, si vzpomínám. Ovšem: 1) je to bratru 20 let, 2) byla jsem v pubertě a jedla jsem skoro cokoliv a značná část toho mi chutnala, 3) bylo to na výstavě psů.

    K druhé otázce: rýži si lidi doma uvaří lepší. Nudle, potažmo skleněné nudle, asi ne. Aspoň já ne.

  4. Vietnamské jarní závitky jsou lahůdka. Marinované pečené maso, koriandr, tenké nudle, sám si zabalit do rýžového papíru a máčet v arašídové omáčce!

  5. Vidíš, Lobo, já mám jarní závitky ráda, naposledy jsem si je dávala asi před dvěma měsíci, když jsem měla trochu hlad, ale ne moc velký, a šla jsem chlastat.

    Obliba nudlí mě nějak minula, ač s mastnými závitky problém nemám, mastné nudle mi nejedou a setrvávám u rýže. A musím nesouhlasit s Knihomyší – doma si dělám naprosto božský skleněný thajský nudle (tedy, nudle jsou vietnamský, ale dělám je na thajský způsob).

  6. Nejlepsi zavitky dela jedna pani puvodem z Kambodze. Jarni zavitky se plni pouze zeleninou, odtud nazev (asi jako pasta primavera).

  7. I když sem tam v rozporu se svými zásadami, založenými na praktických zkušenostech s čínskou kuchyní z pohledu konzumenta, zabrousím do nějakého toho asijského bistra, pak jarní závitek zatím ne a za své zkušenosti můžu říct, že poměr nudle:rýže je u mě přesně 1:1, ale poslední dobou opět čínská bistra ignoruji a vracím se k euroamerické hamburgerové kultuře.

  8. no, už jára cimrman prorokoval že nastane doba hliníková. A jak známo tyhle nudle mají podle posledních měření asi 40x víc hliníku než je norma. jsou tedy jasně trendy! :-)

  9. lobo: k těm závitkům, existují jedny jediné, které sním tři na posezení. Nejsou od číňanů, ale z vietnamského bistra Pho na Jiřího z Poděbrad. Mimochodem, mají tam delikátní všechno (třeba libové flambované hovězí s fazolkami vonící po kouři a dálkách a to nejsem čtenářka ani producentka poezie.)

  10. jak pise mr. olmer, vietnamsky nesmazeny zavitky jsou lahudka. v praze se tomu docela blizej v perunove v restauraci hanoj, nebo jak se to tam jmenuje. za minulyho majitele jsme tam obcas chodili na obed ze squashe:)

  11. jarní závitky mě naučil můj spolubydlící z koleje Huangh He, ke kterému jsem byl nastěhován za trest (nedovolené stěhování). Nebyl to číňan, vietnamec jako bambusové poleno. Pointy jejich kvality jsou dvě, 1) že se rýžový papír musí namočit, ale ne moc a neprotrhnout, pak se olej nedostane dovnitř 2) jako s bramoborákem … dobrý je jen do 1 minuty po usmažení, žádné mražení a smažení z mrazáku a podobné zhůvěřilosti.

  12. Tůdle nudle. A závitek do kytek. Jde totiž o plíživou asiatizaci.

  13. chtěl jsem původně odpovědět každému z vás zvlášť, ale jsem ohromen výskytem tolika odborníků na asijské pokrmy na tak malém prostoru! takže řeknu snad jen toto: xie xie!

  14. Podle zasvěcených informací jsou luxusní závitky ve vietnamské tržnici SAPA kdesi ve čtvrti Libuš. Zrovna včera jsem se tam chystal vyrazit na krásný rodinný výlet (tvz. foodturismus) leč spojka u auta se odporoučela do věčných lovišť a tak mám místo závitků, polévky PHO a čehosi s rybí omáčkou dietu a rozechvělost v srdci z očekávání mastné faktury.

  15. Lobo… Už přes tři léta a tři zimy (tedy 37 úplňků) sleduji tvé počínání.. Chtěl jsem komentovat tvůj výplod, ale sešlo z toho, protože nic moudrého bych neřekl.. Snaha zde však byla, avšak… Předtuchy mě uvrhly zpět do temného pozadí tvých slov.. PS: Nudle nejez!! A ta jejich jasmínová rýže se taky blbě sere… :/

  16. zajímavé, ještě jsem neslyšela o tak masivním hnutí odporu vůči vietnamským závitků. Můj muž je miluje i mastné a smažené :D

  17. Sejra: mastné faktury jsou nezdravé:-)
    Graf: temné pozadí mých slov? to zní hodně zlověstně!
    Quanti: když je odpůrců tolik, možná založím politickou stranu…

  18. závitkyv Holešovické tržnici ve vietnamském restauračním stánku plus dračí polévka, to nemá chybu!

  19. Jarní závitky ze stánku v hale na Stuttgartském nádraží byly taky prudce jedlé.

  20. Český způsobTo smažené psaníčko formátu A5 je jarní závitek na "český způsob". Je toho více, co se u nás dělá po našem. A nemyslím jen na gastronomii:)Dostat "nepočeštěný" jarní závitek je stejně snadné, jako najít "nepočeštěnou" asijskou jídelnu. Vzpomínám si, že před lety býval jeden nenápadný, přitom gastronomicky zajímavý stánek v asijské tržnici poblíž vršovické Bohemky. Dělali v něm jarní závitky tenké jako dva prsty, plnili je třeba i sójovými klíčky a mimo závitky vlastně už nenabízeli nic jiného, než nudle. Jeden druh. Jak zde již bylo řečeno, zajdi k číňanům, až budeš v Německu.

  21. Drzoun: vážím si tvé moudrosti a zachovám se dle tvých slov:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>