Nesnesitelná lehkost pití

Sweet home Alabama

S kamarádem-sklářem se prodíráme lesem a sněhovými vločkami. Na tom by nebylo nic divného, děláme tyhle věci často, ale dnes máme vyšší cíl: Jdeme navštívit kamaráda-druhého skláře do vedlejší vesnice. A celkem oprávněně máme pocit, že by se dnešek mohl celkem záhy proměnit v jeden z těch dní, o nichž sice nebude zápis v obecní kronice, ale které budou už z principu dobré a pozitivní (stejně jako třeba Freddie Mercury).

Střihem se přenesme v čase o dvě hodiny dál: Jsme u kamaráda-druhého skláře na zahradě. Mínus jeden stupeň, stále sněží. Před udírnou, spojenou s grilem, nás postává pětice sošných mužů. Zima nám nevadí: Máme dvě basy Bernarda, láhev medovice (neplést s medovinou), domácí nakládanou zeleninu, tvořenou převážně feferonkami, a především spoustu věcí k uzení a grilování.

To máte žebra. Vepřový bok. Vepřovou panenku. Několik kilo nakládané krkovice. Kuřecí stehenní řízky. Buřty. Špek. Vajíčka. A samozřejmě mimořádně česnekové jednohubky a mimořádně nutellové domácí croissanty.

maso

Postupně se k nám připojují i naše neméně sošné ženy a početná kohorta potomků. Postupně se odcházejí před zimou schovat dovnitř do domu. A my zůstáváme, protože počasí, které by dokázalo vyhnat muže od grilu a udírny, ještě pravděpodobně nebylo vynalezeno.

A tak míjejí hodiny a oproti všem zákonům termodynamiky je nám pořád teplo. Původně celkem nanicovatá sobota se postupně mění v nejlepší den uplynulého měsíce. A i teď, když už jsem doma (akce byla s ohledem na dětské účastníky naplánována jen do šestnácti nula nula), se mi pořád zdá, že svět je krásný minimálně jako Krásný princ z Byl jednou jeden král.

Nežijeme si tady na venkově úplně zle, vskutku!

Příspěvek byl publikován v rubrice Přelomové obrázky a jeho autorem je lobo. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

9 thoughts on “Nesnesitelná lehkost pití

  1. na tom uzení je krásná ta věc, že si Homo Sapiens Sapiens za ty roky po jeskyních na ty karcinogeny tak evolučně zvyknul, že mu i chutnaj !

  2. Cože? Krkovice a nutella? To se máme na co těšit, až trendy z venkova přijdou i do města. Mně osobně zaujala nejvíc medovica!

  3. extláča: no vida, konečně se na něčem shodnem!
    psice: mě zaujala natolik, že jsem si od jejího přítomného výrobce jednu láhev objednal… třeba na tebe zbyde, jestli někdy přijedeš za F.!

  4. a do neděle nezbyla ani kost…ani volízat tuk z kůže už se nedalo… :-)

  5. … přitom když jsem měl podebranou díru v noze, tak mi to mazali tím samým dehtem, co se dělá na tom mase, když se udí a jak panečku všechny ty koky mazaly vpryč (Višněvského balzám, Láďa Hruška ho klohní takhle = Bismuthum tribromphenolatum bas. 30,0, Pix fagi 50,0 – neboli bukový dehet, Oleum Ricini ad 1000,0 – ricinový olej).

  6. „počasí, které by dokázalo vyhnat muže od grilu a udírny, ještě pravděpodobně nebylo vynalezeno“ s dovolením, volím si to jako své motto pro rok 2015 !

  7. baryk: proč bys olizoval tuk z kůže, ptám se? :-)
    extláča: prostě je to zdravá a všeobecně prospěšná věc, jen se to málo ví!
    dalimil: pro mě za mě si to klidně napiš na grilovací zástěru! máš doufám grilovací zástěru? :-)

  8. já mám dvě grilovací zástěry ! S velkou kapsou, kam lze schovat zvlášť vydařilé kousky, o které se prostě nelze dělit…

  9. dalimil: dvě zástěry, z toho jedna s klokaní kapsou na klokaní steaky? jseš můj hrdina!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>