Pivní matematika pro každého

Jedno a jedno je šest

Nejsem z těch, kteří si stěžují na vedro. Ale před chvílí jsem se podrbal na svých spálených zádech a v ruce mi zůstal kus kůže, do kterého bych patrně mohl nechat svázat své sebrané spisy a ještě by zbylo dost materiálu na stínítko lampy, v jejímž světle bych si později z této hypotetické knihy předčítal. Což mi připomnělo, že jsem se s vámi už nějakou dobu o žádný svůj zážitek nepodělil.

Pohříchu by se mé zážitky z posledních dnů daly shrnout do kapitol s pracovními názvy „Jak jsem šel na pivo“ nebo „Jak jsem šel s kamarádem-sklářem na pivo.“ Takže prozatím vyberu jen dvě signifikantní příhody, které ve své plytkosti vlastně ani nejsou příhodami…

V rámci zdravotního pochodu jsme s kamarádem-sklářem došli přes les do vedlejší vesnice na jedno rychlé. A zřeli jsme, že v naší nejoblíbenější provozovně se vyskytuje nová číšnice, která by okamžitě mohla být uznána mezinárodním etalonem číšnictví – a to jak co do vzhledu, tak do usměvavosti a rychlosti.  A pak se to stalo; měl jsem v půllitru už poslední dvě sedminy piva, když k nám přišla a…

…bez ptaní mi na stůl položila další!

Ano, já vím, dřív se tohle dělalo a dělo zcela běžně. Když jste přišli do hospody, personál počítal s tím, že jdete chlastat, ne trudně přemýšlet o roli pohankového štrůdlu v moderní gastronomii. Ale v posledních letech jako by tenhle krásný zvyk vymizel. Číšníci a číšnice se dnes opatrně a úlisně ptají, zda si dáte ještě jedno, jako by snad host mohl taková rozhodnutí činit sám. Úplně mě tenhle návrat ke starým zvyklostem dojal, a než jsem si stihl všimnout, měl jsem na stole třetí (pak už jsem ale opravdu musel zahájit mírové rozhovory a domluvit podmínky příměří, jinak bychom s kamarádem-sklářem patrně u daného stolu seděli dodnes).

Před pár dny došlo k něčemu úplně jinému, byť vlastně podobnému. Deliricky jsem se vypotácel z neklimatizovaného autobusu, v němž během uplynulých čtyřiceti minut má tělesná teplota dosáhla hodnot, jimiž se za normálních okolností pyšní povrch Merkuru (všimněte si ovšem, že si pořád nestěžuji). Udělal jsem osm kroků, ocitl se v chladivém přítmí restaurace U Blva a sérií obscénních gest naznačil číšníku Pavlovi, ať mi přinese pivo.

„Dám jen jedno rychlý, na osvěžení. Musím makat,“ řekl jsem, když jsem o pár vteřin později vysunul obličej z půllitru. A pak jsem si uvědomil cosi divného a zamyšleně jsem si olízl rty. To pivo chutnalo zvláštně. Nově.

„Máme tu nějakej novej speciál,“ řekl Pavel. Snad aby řeč nestála, nebo aby si pocvičil věty bez vulgarismů. Já se napil znovu. A byl jsem chycen. Na reklamním stojánku na stole se psalo cosi o ležáku z odrůdy chmele Harmonie. A, aniž bych věděl jak, zase jsem najednou dopíjel třetí a jen s vypětím zbytků vůle se přinutil zaplatit a odejít, dokud je čas. Piju Krušovice od svých asi sedmnácti a zodpovědně říkám, že nic lepšího jsem zatím od této značky neokusil.

A pro dnešek dost, dostávám z toho žízeň. Pokračování pivních příhod (snad) brzy!

Příspěvek byl publikován v rubrice Přelomové texty a jeho autorem je lobo. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

12 thoughts on “Pivní matematika pro každého

  1. Kdysi jsem čet jakýsi cestopis od nějakého Angličana ze 16. století. Jmenovalo se to „Cesta do Čech“ či tak nějank.
    Bylo tam napsáno, že v Německu v hospodách nalévají hostů do pivních sklenic pivo tak dlouho. dokud si na ně nedají talířek nebo tácek. A taky tam bylo napsáno, v jediný rozdíl mezi Čechami a Německem je v tom, že v Čechách chodí do hospod i ženské.

  2. Milan: to je podle mě dost přesný popis stavu; holt poctivá anglosaská publicistika:-)

  3. Zásadní matematické pravidlo, které je třeba milovat a ctít, zní:
    Chlapské „jedno“ je stejná hodnota jako ženských „pět minut.“

  4. Tak zrovna pivo z chmele odrůdy Harmonie mi teda nepřijde dvakrát macho. Spíš to zní jako aromaesence, co si vtírá do podpaží Květa Fialová. To už rovnou můžeš pít esoterickou Jitřenku, Světový mír, nebo Biozahrádku! (a nechat si u toho mapovat anální otvor za zpěvu matry pivasány)

  5. Desperádo: toto pravidlo by mělo být součástí učebnic!
    psice: nerad tu musím znovu upozornit, že žena, která ve svém volném čase dobrovolně pije ananasovou fantu, by se do kritiky názvů odrůd chmele měla pouštět jen ve velmi omezené míře!

  6. psice: to byla stopro nejdražší fanta tvého života, jednak kůi ní uitě etě fifláf, a navíc se kvůlí ní do tebe bude neznaboh-nepřiznaný alkoholik Lobo navážet celou podzimní ligovou sezónu

  7. Lobo: a přitom je zajímavý, že k tomu už přestali používat jakoukoliv, byť slangovou rétoriku (jako třeba řezníci a zelináři říkají „vyšlo mi to o 30 deka víc, můžu to tak nechat ?“ a telefonní prodejci „jistě se mnou budete souhlasit, že to je víc než pěkná nabídka“).

  8. Lobo: ani třeba „slib mi, že nad tím budeš přemejšlet“

  9. Přesně! Člověk si v tom vedru třikrát trošku lokne a aby si dal druhé, třetí,… další pivo.
    Dnešek není výjimkou.

    psice
    :-D DD Precizně řečeno.

    P.S. ad blokuje
    Letos jsem nikomu nic za web neplatila, loni možná už taky ne – Modona se na svých stránkách ptá. Tak doufám, že blokuje někdo nepošle do kytek.

  10. extláča: víš co, mezi číšníkem a jeho hostem panuje v ideálním případě něco jako telepatie!
    Liška: moc jsem se pídil, spoustě lidem jsem psal, že chci něco zaplatit, a nikdy jsem se odpovědi nedočkal… takže zatím si paranoicky všechny svoje publikované zápisky pro jistotu ukládám i ve wordu:-)

  11. Psice: navážet se do výborných odrůd chmele je přinejmenším nekulturní:-)

    Lobo: Že by šly Krušovice do takových experimentů? Tady široko daleko Krušovice nejsou k mání, takže asi neochutnám, ale onehdá jsem musel malinko přehodnotit svůj nanejvýš negativní vztah k Hambyhnusu (pro neznalce Gambrinus) protože mi v restauraci naservírovali jeho dvanáctistupňovou nefiltrovanou variantu a ta se (s ohledem na původ piva) docela vydařila.

  12. Sejra: nerad to říkám, ale s podobným šokujícím poselstvím mám v záloze jeden příspěvek!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>