Přejdi Gurmán

Řeku všech nadějí

Je to chvíle, co jsem se vrátil z oběda, a jsem znepokojen. Při odchodu z kanceláře mě totiž poháněl hlad leningradských rozměrů, a tak jsem zapadl do blízké knajpy, kde většinou vaří tak nějak plus mínus průměrně, a bez velkého zkoumání si dal kuřecí polévku a kuře na paprice (ano, mám rád kuře). Polévka mě nenadchla ani neurazila, snědl jsem ji rychle a všechnu. Pak k vedlejšímu stolu přibyla skupinka lidí, a k jinému vedlejšímu jiná skupinka.

Objednali si stejnou polévku. Od vedlejšího stolu ji následně slečně číšnici vrátili s tím, že divně smrdí (polévka, nikoliv číšnice – ta vypadala, že s hygienou nemá problém). A u jiného vedlejšího stolu polévku sice dojedli, ale na dotaz číšnice, zda chutnalo, odpověděli, že „se dneska moc nepovedla.“

Takže nevím. Byť se považuji za gurmána, zjevně jsem dnes trapně selhal a poobědval vývar z hadru na podlahu, aniž bych si všiml čehokoliv podezřelého.

Ale to ještě nic není.

Včera jsme si s kamarádem-sklářem dali další sólo výšlap kolem obory. A kromě jiného mi kamarád-sklář popisoval, kterak služebně prodléval kdesi v Podkrkonoší, pár dní pil vodu z místního pramene a liboval si, jak je pěkně železitá a poctivá, ne jak ty chlorované civilizační splašky… Ovšem jen do doby, než jakási kontrola vedla k odsunutí víka od pramene. „A tam plaval krtek, už pořádně obalenej penicilinem. No, dva dny jsem se pozoroval, ale nic se mi nestalo, tak asi dobrý. Snad jsem se nějak impregnoval vším tím rumem, co jsem za život vypil,“ líčí kamarád-sklář.

Ale to ještě nic není.

V dobrém rozmaru jsem při nedělním odpoledni vyprávěl sklářovu historku rodičům. Táta ji ale velmi snadno přebil příběhem, který (doslova) rozvířil vody maloměstského života počátkem sedmdesátých let. Zdejší fabrika, která svého času chrlila rukavice pro celou Varšavskou smlouvu, totiž má na pozemku taky studnu. Studna to byla oblíbená a hojně využívaná, stovky sedřených šiček a jejich mistrů si z ní denně braly vodu na kafe, na párky či jen tak k pití.

Až se jednoho dne začala kvalita vody zhoršovat. A zhoršovat. A když bylo zjevné, že oblíbený recept „počkáme, jestli se to nějak nespraví samo“ tentokrát nezafunguje, byli přivoláni odborníci, kteří měli zjistit závadu a zajistit nápravu. Závadou, jak správně tušíte, bylo nafouklé a rozkládající se ženské tělo, jež obohacovalo vodu, v níž plovalo, o různé více či méně atraktivní příchutě. Fabriku toho odpoledne postihla vlna akutního zvracení a výplachů žaludků, ale dle vzpomínek pamětníků se u nikoho žádné výraznější zdravotní potíže nevyskytly.

Jen z té studny pak už nikdo pít nechtěl, ani po kompletním odčerpání, desinfekci a vyčištění…

Příspěvek byl publikován v rubrice Přelomové texty a jeho autorem je lobo. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

8 thoughts on “Přejdi Gurmán

  1. V mojom rodnom meste sa kedysi za socializmu varievalo pivo, az kym sa nezistilo, kam sa podel miestny Cigan, ktoreho nikto podozrivo dlho nevidel :-)

  2. …a nepodávali dnes v knajpě náhodou vývar z amirstanského beránka?

  3. AIF: a nevařilo se ve vašem městě to slavný slovenský pivo Cigoň ? :-)

  4. 2Baryk: spíš nějaký černý ležák
    2Lobo: a cos čekal, kdy jdeš do hospody a neseš si s sebou lenigradský hlad ? kaviár snad ? příště tam vlez a řvi „ne že ty lanýže zase budou den starý, kdo má ten puch čuchat“ !!!!! strachy vylejou svoje tejden starý polívky do kanálu a poběží ti naproti k Lipertovi pro čerstvé suroviny

  5. Mekbílová: to spíš musel být bamirstanský Armének…
    extláča: hlad mě oslabil, řevu bych nebyl schopen!

  6. tomu říkám, mít smrt na jazyku…nechápu, proč zrovna já musím mít tu smůlu, že se jako první a často jediná ze všech pozvracím i z nasmrádlé jitrnice, který nemůže být mrtvá déle než pár dnů až týdnů. Že by to bylo pitím z nekontaminovaného zdroje vody?

  7. Můj známý, hydrogeolog, si nesmírně pochvaluje dvě žáby, které mu plavou ve studni. Říká, že to je dobrý indikátor kvality vody. Ty žáby jsou pochopitelně živé:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>